Classic Swiss Fondue
Ako želite da upoznate kulturu zemlje koju ste posetili ili koju treba da posetite, onda obavezno upoznajte čari koje donosi njihova tradicionalna kuhinja. Nudimo vam priliku da isprobate najpoznatije recepte svetskih specijaliteta, kako biste na svaku destinaciju otišli pripremljeni 🙂
Hrana Švajcaraca je neobična po tome što ima toliko regionalnih uticaja iz kuhinja svojih suseda. To uključuje Francuze, Nemce i Italijane. Istorijski, Švajcarska je zemlja poljoprivrede, a najpopularniji usevi i namirnice su sir i krompir, kao i čokolada. Proizvodnja sira je deo švajcarske baštine. Stočarstvo i mlekarstvo, skoncentrisani na alpsku oblast zemlje, povezani su sa ovom regijom već 2.000 godina. Danas, u Švajcarskoj se proizvodi više od 100 vrsta sira.
FONDUE je nastao tokom 18. veka u Švajcarskoj. Pošto su porodice imale ograničen pristup svežoj hrani u zimskom periodu, nađen je kreativan način da se iskoriste stari sir i hleb. Sir je zagrevan sa vinom, belim lukom i aromatičnim biljkama, a zatim bi se stari hleb umakao u ukusnu mešavinu. Tako je fondu postao švajcarska zimska tradicija.
Fondu se originalno pravi od dve vrste sira – Gruyères i Vacherin. Gruyère je jedan od najpoznatijih sireva od kravljeg mleka. Takođe od kravljeg mleka, Vacherin je sir sa kiselo – kremastim ukusom. Tradicionalno, ova dva sira se rendaju i tope zajedno sa belim lukom, belim vinom i dodatkom brendija “kirsch”. Dobijena mešavina se služi u posudi koja se zove “caquelon” – posuda koja je postavljena iznad gorionika, kako bi se osiguralo da se mešavina u kontinuitetu topi i krčka. Za jelo se koriste duge viljuške sa kojim se hleb umače u sir. Ovo jelo se uglavnom jede u većem društvu, i svi jedu iz iste posude.
Sastojci:
- 250 g Grijera ( umesto njega može i Gauda )
- 1 čen belog luka
- kockice hleba
- 250 g Emantelera ( tvrđi i pikantniji švajcarski sir – umesto njega može i Edamer )
- 2 kašike brašna
- 1 čaša belog vina
- 1 kašika limunovog soka
- 1 čašica trešnjevače ( rakija od trešnje )
Priprema:
Izrendati sir u posebnu posudu i umešati 2 kašike brašna. Potrebno je koristiti najmanje dve vrste sira. Ukoliko nemate emantaler i grijer sir, koji obavezno idu po originalnom švajcarskom receptu, možete kombinovati recimo i gaudu, trapist, parmezan, edamer, čedar, ili već pripremljene gotove smese sireva za fondue koje možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama.
Posudu za kuvanje istrljati čenom belog luka i sipati belo vino i limunov sok u nju Na tihoj vatri kuvati, i tek kada se pojave prvi balončići polako ubaciti rendani sir uz stalno mešanje. Rastopiti ga strpljivo na laganoj vatri. Kada se sve rastopi, po želji dodati čašicu trešnjevače ili neke druge dobre rakije. U mešavinu mogu prema ukusu da se ubace i začinske biljke, a uz hleb mogu da se koriste i različite vrste povrća za umakanje.
Napomena: Smesu sipati u posudu za fondue, ispod koje gori lagana vatrica ( ukoliko nemate posudu, a imate gorionik, možete koristiti vatrostalnu ili zemljanu posudu kao zamenu . Ukoliko nemate gorionik možete improvizovati sa nekoliko svećica (5-6) i cigli iznad kojih možete postaviti rešetku iz rerne ). Budite kreativni.
Posluženje: Fondue se jede tako što svako uzme kockicu hleba na viljušku i umoči u smesu. U pripremljen fondue možete umakati osim hleba i komadiće pečenog mesa, kobasice, pršute, ili nekog povrća poput pečurki, ali vodite računa da hrana bude usitnjena po meri zalogaja.