Falafel
Ako želite da upoznate kulturu zemlje koju ste posetili ili koju treba da posetite, onda obavezno upoznajte čari koje donosi njihova tradicionalna kuhinja. Nudimo vam priliku da isprobate najpoznatije recepte svetskih specijaliteta, kako biste na svaku destinaciju otišli pripremljeni 🙂
Egipatska kuhinja i neki od njenih recepata datiraju 5000 godina u prošlost i arheolozi su čak otkrili korišćenje hrane kao sredstva plaćanja tokom drevnih vremena. Naravno, bilo je nekih prilagođavanja jela tokom godina, uglavnom uvođenjem sastojaka i stilova preuzetih iz drugih kultura. Egipatska kuhinja u velikoj meri zavisi od mahunarki poput pasulja i sočiva, kao i povrća i crnog luka koji se redovno pojavljuju u većini jela. Vegetarijanci obično nemaju problema da se snađu u Egiptu, pošto je meso tradicionalno bilo skupo i samim tim ređe. Oko egipatske obale pronaći ćete više ribe u obrocima. Egipatski hleb Aish takođe je deo većine jela. “Aish”, egipatska reč za hleb, takođe znači i život. Takođe, ako vidite da nema pribora za jelo, uobičajeno je da koristite hleb umesto kašike i njim skupljate hranu iz tanjira. Egipatska kuhinja se malo razlikuje od regiona do regiona. Jela su uglavnom napravljena od mahunarki ili pasulja, luka, paradajza i lisnatog zelenog povrća i izdašno začinjeni belim lukom i začinima koji im daju poseban šmek. Pirinač je zrno po izboru Egipćana, posebno sorta poznata na Bliskom istoku kao “egipatski pirinač”. Uticaj kolonizacije se oseća i u kuhinji. Definitivno ćete videti uticaj turske okupacije u vidu sarmica od vinove loze, baklave i kebaba. Engleska je ostavila svoj pečat u vidu različitih sireva. Beli sos je nastao pod francuskim uticajem od bešamela. Ali, postoje dva jela koja su zaista egipatska.
Falafel, prženi pire od pasulja ili leblebija sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu.
Za dobar falafel je važno da kuglice budu hrskave spolja, a mekane i laganog okusa iznutra. Sluzi se u pita hlebu i obično se meša sa ukiseljenom repom i patlidžanom, isečenom paprikom, paradajzom i krastavcima, a začinjavaju sosom od susama (tahini), humusom ili ljutim sosom od kiselog manga (amba).
Iako je reč o vegetarijanskom jelu u njemu uživaju i istinski mesojedi.
Ukoliko niste probali falafel, a zanima Vas njegov ukus i kako se priprema, pogledajte naš recept i do trenutka dok Vam se ne bude pružila prilika da posetite Egipat, napravite ga sami i uživajte.
Sastojci:
- 250 g sirovih leblebija, potopiti preko noći, što duže to bolje
- pola luka (iseckan na krupno)
- 1 čen belog luka
- Šolja i po peršuna i korijandera (2 struka peršuna i 1 korijandera), odnos može da se menja prema ukusu, a može da se koristi i nana
- 3 kašike brašna
- 2 i po kašičice soli
- Kašičica praška za pecivo
- Kašičica mlevenog kardamona
- ½ kašičice mlevenog kima
- Ulje za prženje (oko 1,5 l)
Priprema
- U serpi prokuvajte leblebije dok ne omeksaju. Zatim prokuvane leblebije ubacite u blender i usitnite tako da podsećaju na usitnjene orašaste plodove, tacnije da bude i sitnijih i krupnijih delova. Potom ih prebacite u činiju.
- Nakon toga, u blenderu usitniti crni luk i beli lik, peršun i korijander. Neka bude srednje teksture, ne bi valjalo da se pretvoi u pastu. Zatim tu smesu dodati leblebijama u činiji i promešati.
- U sve to dodati brašno, so, prašak za pecivo i začine.
- Kada se sve lepo sjedini mogu da pocnu da se formiraju male loptice, otprilike veličine ping pong loptica.
- Za to vreme zagrejati ulje u šerpi i pržiti loptice oko 5 minita dok ne dobiju tamno braon boju i ne postanu čvrste. Okretati ih obavezno u toku prženja. Ostaviti da se ocede od masnoce na ubrusu. Napomena: Kuglice falafela su spolja čvrste a unutra mekane, pre stavljanja u pita hleb najbolje je da se blago pritisnu, kako bi bilo lakše da se zagrizu.
- Servirati ih sa tahinijem, humusom, sosom od nara i prilozima po želji u pita hlebu. (prilozi: kupus salata, kiseli krastavci, krastavas sa jogurtom, paradajz, nar…).