Lukumades – Tradicionalne grčke krofne
Ako želite da upoznate kulturu zemlje koju ste posetili ili koju treba da posetite, onda obavezno upoznajte čari koje donosi njihova tradicionalna kuhinja. Nudimo vam priliku da isprobate najpoznatije recepte svetskih specijaliteta, kako biste na svaku destinaciju otišli pripremljeni 🙂
Priroda je bila darežljiva prema Grčkoj. Raskošne primorske i planinske regije podarile su joj obilje raznovrsnih svežih sastojaka koji svojim ukusom i hranljivošću oplemenjuju mnoga jela. Mnogi ukusni grčki specijaliteti vode poreklo iz antičke Grčke, a kod nekih se, zbog istorijskih okolnosti, osećaju i orijentalni uticaji. Posebnu čar grčkoj kuhinji daju specifična filozofija života i očuvani običaji. Grci, kako kažu za sebe, lagano uživaju u jelima kako bi najbolje osetili njihov raskošni ukus.
LUKUMADES – TRADICIONALNE GRČKE KROFNE
Prenosimo vam originalni recept baš onako kako lukumades prave u Grčkoj. Ukoliko ih vi pravite na neki drugi način ili ste možda čuli drugačiji recept za lukumades slobodno nam napišite vaš recept u komentarima.

Lukumades (Λουκουμάδες ili Loukoumades) sa medom su grčka verzija krofni. Tradicionalne krofne odmah nakon prženja uranjaju se u aromatični topli med ili čokoladu i ukrašavaju cimetom i orahom ili pečenim susamom. Mogu se poslužiti i uz sladoled.
Sastojci za testo
• 240 g mlakog mleka
• 240 g mlake vode
• 15 g suvog kvasca
• 450 g brašna
• 2 supene kašike šećera
• 1/2 kafene kašičice soli
• 4 supene kašike maslinovog ulja
• ulje za prženje (može poslužiti suncokretovo ulje koje već imate u kući)
Za sirup
• 2 šolje šećera
• 1 šolja vode
• pola limuna
• 2 šolje meda
• cimet u prahu
• setno seckani orasi po želji
Za čokoladni preliv
• 200 g čokolade za kuvanje
• 110 g vode
• 75 g šećera u prahu
Uputstvo za pripremu
1. U veću posudu dodajte vodu i kvasac. Promešajte viljuškom i sačekajte 5 minuta dok se kvasac potpuno ne rastvori. Dodajte u istu posudu preostale sastojke za testo. Mikserom za testo promešajte na većoj brzini, oko 2 minuta, dok se smesa ne postane glatka (možete i ručno pomešati žicom za testo). Prekrijte posudu folijom i ostavite da se testo odstoji na toplom mestu najmanje sat vremena dok se ne podigne.
2. Da biste pržili krofne, dodajte malo ulja (za prženje) u šerpu srednje veličine sa debljim dnom. Zagrejte ulje. Proverite da li je ulje dovoljno toplo tako što ćete u njega staviti komadić testa.
3. U vruće ulje stavljajte testo supenom kašikom i pržite dok krofne ne dobiju zlatno žutu boju. Svaki put pre nego što uzmete testo prethodno kašiku nakvasite vodom da se testo ne bi lepilo.
4. Dok se krofne prže, upotrebite rupičastu kašiku da ih okrenete, tako da su svih strana dobiju zlatnu boju. Poređajte krofne u posudu na koju ste stavili papirni ubrus kako bi apsorbovali ulje.
5. Napravite sirup sa medom: u manju posudu stavite i na blagoj vatri zajedno promešajte šećer, vodu, limun i med. Kada završite stavite krofne u veliku činiju, polite preko njih topli med i pospite ih cimetom i orasima.
6. Ako ste ipak više raspoloženi za čokoladu, lukumades možete ukrasiti čokoladnim prelivom. Da biste pripremili sos, sipajte šećer i vodu u šerpu i neprestano mešajte na laganoj temperaturi 1-2 minuta, dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte iseckanu čokoladu i nastavite sa mešanjem dok se čokolada ne otopi i smeša ne postane sjedinjena.
7. Prelijte toplu čokoladu na krofne, pospite mlevenim orasima ili bademima i uživajte u ukusu!
Izvor: Grčkainfo