Paella
Ako želite da upoznate kulturu zemlje koju ste posetili ili koju treba da posetite, onda obavezno upoznajte čari koje donosi njihova tradicionalna kuhinja. Nudimo vam priliku da isprobate najpoznatije recepte svetskih specijaliteta, kako biste na svaku destinaciju otišli pripremljeni 🙂
Španska kuhinja, kompleksna i zanimljiva, bogata specifičnostima regionalnih kuhinja, odražava u punoj meri klimatske, etničke i kulturološke suprotnosti smeštene na Pirinejskom poluostrvu. Na jugu preovlađuje mediteranski duh, ribe i plodovi mora, maslinovo ulje i beli luk, centralni deo zemlje je zaslužan za izvrsna jela od mesa, prerađevina i jaja, a ponuda na severu obuhvata mnoštvo kuvanih jela i variva od više vrsta mesa i povrća.
PAELJA (Paella) je najtipičnije špansko jelo, pa je time obezbedilo sebi titulu, kao nešto što se mora probati ako se putuje bile gde u Španiju. Paelja je osmišljena u regiji Albufera, da bi u potpunosti zaživela u u oblasti Valensija, pri čemu je i ponela naziv „paella a la Valenciana“. Neizostavni i ključni sastavak paelje je šafran.
Osim pirinča, paella podrazumeva i morske plodove, pileće meso, zečetinu, usitnjeni paradajz, posebnu vrstu belog pasulja poreklom iz Valensije i šafran.
Važna stavka prilikom pripreme je da se pirinač kuva u vodi u kojoj su prethodno kuvane riba, piletina ili zečetina.Da bi paelja bila dobra potrebno je da pirinač apsorbuje svu paru ali da ne bude ni previše lepljiv, ni previše suv.
Ukoliko niste probali paelju, a zanima Vas njen ukus i kako se priprema, pogledajte naš recept i do trenutka dok Vam se ne bude pružila prilika da posetite Španiju, napravite je sami i uživajte.
Sastojci za 6 do 8 osoba:
- 200g paradajza
- 450g graška
- 100g boranije
- 150g pirinča
- 230g crnog luka
- 150g artičoka
- 250g crvene paprike
- 100g celera
- 200g piletine
- 300g kozica bez glave
- 150g škampa (celih)
- 300g smrznutih plodova mora
- 200g dagnji
- 100ml maslinovog ulja
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašika naseckanog peršuna
- 1 kašika vegete
- ½ kašičice šafrana
- So
- biber
Priprema
Paelja je najtipičniješpansko jelo, pa ukoliko želite da osetite duh španije i španske kuhinje, možda je najbolje da počnete upravo od paelje. Recepti se razlikuju, a ono što je svakako karakteristično jeste da vam je pre početka pripreme, neophodan odgovarajući sud po kome je ovo jelo i dobilo ime, taj sud mora biti dovoljno širok poput većeg tiganja, ali ipak dovoljno plitak.
Najrpre pripremite sastojke, pa između ostalog piletinu iseckajte na manje komade i dagnje pre kuvanja dobro očistite. Iseckajte stabljike celera i papriku, a jako sitno iseckajte i crni i beli luk. Boraniju takođe iseckajte na manje komade i odmah prokuvajte sa graškom.
Podgrejte ulje i u njemu ispržite piletinu dok ne dobije boju, a zatim ga čuvajte u vatrostalnom sudu ili ga jednostavno držite na toplom. Ulje koje vam je preostalo nakon prženja piletine iskoristite da propržite beli i crni luk, celer, papriku i unapred oguljen a zatim i iseckan paradajz.
Zalijte vodom i sve zajedno prokuvajte. Ovakvom sosu dodati piletinu, kozice bez glave, dagnje, škampe i plodove mora, artičoke iseckane na četvrtine, boraniju i grašak. Svu tu smešu prelijte vinom, i začinite vegetom, šafranom, solju i biberom.
Celokupan produkt kuvajte još nekih 15ak minuta bez mešanja u poklopljenoj posudi i laganoj vatri, a nakon toga dodajte i obareni pirinač i peršun i sve zajedno još malo prokuvajte. Paelju poslužite uz malo izrendanog parmezana.