Kalitsounia
Ako želite da upoznate kulturu zemlje koju ste posetili ili koju treba da posetite, onda obavezno upoznajte čari koje donosi njihova tradicionalna kuhinja. Nudimo vam priliku da isprobate najpoznatije recepte svetskih specijaliteta, kako biste na svaku destinaciju otišli pripremljeni 🙂
Priroda je bila darežljiva prema Grčkoj. Raskošne primorske i planinske regije podarile su joj obilje raznovrsnih svežih sastojaka koji svojim ukusom i hranljivošću oplemenjuju mnoga jela. Mnogi ukusni grčki specijaliteti vode poreklo iz antičke Grčke, a kod nekih se, zbog istorijskih okolnosti, osećaju i orijentalni uticaji. Posebnu čar grčkoj kuhinji daju specifična filozofija života i očuvani običaji. Grci, kako kažu za sebe, lagano uživaju u jelima kako bi najbolje osetili njihov raskošni ukus.
Kalitsounia, poznati specijalitet sa ostrva Krit, su male ukusne grickalice napravljene od sira ili začinskog bilja. Pored ove osnovne vrste, u današnje vreme postoje i druge vrste ove poslastice, a mogli bismo ih opisati kao Kalitsouna sa različitim varijacijama punjenja i serviranja. Pa je tako mesto Hanja poznato po dve vrste Kalitsouni-e, slana Kalitsounia punjena mizitrom od lokalno napravljenog blagog sira od surutke ili raznim biljem koje se uzgaja na ostrvu Krit (bez sira) i slatka Kalitsounia, takođe punjena mizitrom, ali sa prelivenim medom. U regionu Lasiti, uglavnom je zastupljena slatka vrsta, napravljene od testa i punjena mizitrom, cimetom, a ponekad i limunovom koricom.
Ova jedinstvena poslastica može se naći u popularnim restoranima, kao i u malim planinskim selima. Kaltsounia se neizostavno pravi na ostrvu Krit u vreme praznika i obavezan je sastojak za Uskršnju večeru i ručak.
Kalitsounia može da se peče ili prži, u zavisnosti od toga da li je napravljena od testa ili je punjena filom i može da se služi kao užina ili kao predjelo.
RECEPT ZA SLATKU VRSTU
Sastojci za testo:
1.Mastika
2.½ šolje šećera
3.½ čaše od 250 gr. sa mlekom
4.Maslac
5.1 kesica kvasca
6.5 jaja
7.1 štapić vanile
8.2,5 kg brašna
Fil za punjenje:
1.3 kg mizitre
2.2 šolje šećera
3.2-3 kašičice meda
4.1 štapić cimeta
Priprema:
1. Napravite testo i ostavite da naraste (testo će narasti ako se pritisne i ne vraća se nazad).
2. Napravite fil, razvucite testo i isecite na velike krugove ili kvadrate.
3. Stavite malo fila u centar kruga ili kvadrata i pritisnite ivice testa da zapečatite fil unutar njih.
4. Stavite ih u rernu i pospite ih jajima i susamom.
RECEPT ZA SLANU VRSTU:
Sastojci za testo:
1.120 g ulja od semena
2.50 g soka od pomorandže
3.150 g proceđenog jogurta
4.200 g granuliranog šećera
5.1 jaje, srednje veličine
6.1 prstohvat soli
7.500 g višenamenskog brašna
8.1 kašika (supena kašika) praška za pecivo višenamensko brašno, za razvlačenje testa
Sastav za punjenje:
1.500 g sira antotiro, ili sira mizitra
2.120 g granuliranog šećera
3.1 jaje, srednje veličine
4.1 kašičica(e) cimeta
Prijatno! 🙂